Võta meiega ühendust +372 565 71 565 või taotle tagasihelistamist

Autogaasi süsteemid muutuvad aasta-aastalt järjest populaarsemateks. Et selle fenomeni paremini mõista, lähme ajas veidi tagasi ning tutvume autogaasisüsteemide saamislooga.

LPG algus

LPG on tänapäeval kõige populaarsem alternatiivne kütus sisepõlemismootorile, mis on levinud pea kogu maailmas. LPG võttis esmalt kasutusele Walter Snelling 1910. aastal. Selle tarnimine algas 1912. aastal. Peamiselt kasutati LPG-d ohutu ning taskukohase kütusena kaasaskantavate pliitide tarbeks, mis oli enim levinud USAs.

LPG algus autotööstuses

1928. aastal kasutati LPG-d esmakordselt sõidukikütusena kaubaautos – samal aastal ehitati ka esimene LPG-l töötav külmkapp. 1930. aastal alustal Shell oma tanklates LPG müüki. Kahjuks peatas teine maailmasõda gaasisüsteemide jõulise arengu.

Esimesed LPG-l sõitvad autod

Pärast sõda olid enim levinud LPG süsteemid Hollandis ning Itaalias. 1954. aastal imporditi esimesed LPG autod USA-st Hollandi turule. Samal aastal järgnesid esimesed LPG tanklad Hollandis. Esialgu oli terve riigi peale kokku 13 tanklat, ent 1960. aastaks oli neid juba 100. Vähem kui 10 aastat hiljem võis Hollandis üle 1000 professionaalse LPG tankla kohata.

Autogaasi süsteemide algus Poolas

Zbigniew Domański pani alguse LPG sektorile Poolas, kohandades esimese LPG auto 43 aastat tagasi. 1974. aastal kohandas ta 1300 cc mootoriga Poola Fiat 125 p propaanil ning butaanil toimivaks süsteemiks.

Sellega sai alguse LPG süsteemide kiire populaarsuse kogenemine. Tänapäeval toimivad ligi 15% autodest Poolas LPG süsteemil.

Kas olete huvitatud DIGITRONIC AUTOGASi toodetest?
või helistage meile